In de basis staat het je vrij om aanpassingen aan de meterkast te doen. Houd er rekening mee, dat aanpassingen aan de meterkast betekenen dat je moet voldoen aan de laatste veiligheidseisen en -richtlijnen voor meterkasten. Zo gelden er standaardmaten voor de meterkast, moet de meterkast binnen een bepaalde straal van de voordeur geplaatst worden, enzovoorts. Daar komt bij dat het aanpassen van de groepenkast geen eenvoudige klus. Voorkom gevaarlijke situaties en laat een groepenkast uitbreiden over aan een elektricien. De elektricien kan de groepenkast op correcte wijze uitbreiden met een of meerdere groepen.

 

Noodzaak van een groepenkast uitbreiden

Een groepenkast uitbreiden kan in verschillende situaties noodzakelijk zijn. Denk bijvoorbeeld aan een overbelasting van het stroomnet in huis. Een dergelijke overbelasting kan het gevolg zijn van nieuwe elektrische apparaten in huis, een aanbouw die onlangs geplaatst is, enzovoorts. Zou je de groepenkast niet uitbreiden in dergelijke situaties, dan zal de stop in de meterkast regelmatig omslaan. Het omzetten van de groep is niet voldoende om een nieuwe stroomstoring te kunnen voorkomen. De gevraagde hoeveelheid stroom is bij een overbelasting van de groepenkast groter dan de hoeveelheid stroom die een specifieke groep in de groepenkast kan leveren.

 

Hulp van een ervaren elektricien

De groepenkast uitbreiden kan in sommige gevallen betekenen, dat het verstandig is om de volledige groepenkast te vernieuwen. Denk aan een oud model groepenkast, waarbij de volledige stoppen vervangen moeten worden als deze uit de groepenkast springen. Moderne systemen beschikken over schakelaars. Zoals eerder genoemd werd, moet de meterkast als geheel voldoen aan de laatste veiligheidsrichtlijnen bij aanpassingen. Het vervangen van de groepenkast voor een modern alternatief kan een goede eerste stap zijn in het veiliger maken van de meterkast.

 

Soms is ook het vervangen van de fase-aansluiting noodzakelijk. Denk aan de overgang van een 1-fase- naar een 3-fase-aansluiting om elektrisch te kunnen koken. Een dergelijke klus moet altijd door een elektricien uitgevoerd worden.