Onderhoud aan houten kozijnen vereist een tikje meer aandacht dan ze af en toe in een sopje zetten. Alhoewel er veel onheil te voorkomen is door ze regelmatig schoon te maken, zijn zo nu en dan een behandeling wel een vereiste om uw kozijnen lang mee te laten gaan. Tevens ziet een goed onderhouden kozijn er ook nog mooier uit. Ook weer goed voor de uitstraling van je huis! Wat je nou precies kan, of eerder moet, doen om houten kozijnen te onderhouden vindt u hieronder.

Hout is een organisch materiaal dat uitzet en krimpt door bijvoorbeeld schommelende temperaturen en vocht. Vuil en schimmels kunnen in het hout gaan zitten wanneer het materiaal uitzet. Zoals eerder gezegd kan het regelmatig schoonmaken van het kozijn dit enigszins voorkomen, maar alsnog kan er viezigheid in het kozijn terecht komen. Verf biedt een extra barrière voor viezigheid. Na enkele jaren begint de verflaag af te bladderen. Het is dan van belang om het kozijn dan weer een nieuw likje verf te geven.

Het verfen van kozijnen is een kunst op zich, maar als je weet waar je op moet letten kan er weinig fout gaan. Schilder nooit met vochtig weer of in de volle zon. Ook de temperatuur heeft invloed: tussen de 10 en 20 graden is ideaal. Voorafgaand het schilderen dien je het hout te ontvetten en volledig te reinigen, anders pakt de verf niet goed. Schuur het kozijn vervolgens op. Voor de laklaag moet het kozijn eerst gegrond worden. Hierdoor zal de lak strak eruit zien en gemakkelijk aan te brengen zijn.

Houten kozijnen hebben eens in de paar jaar een behandeling nodig. Houd je wel van een beetje klussen, dan is dat geen enkel probleem. Maar ben je er zo langzamerhand wel een beetje klaar mee? Dan kun je wanneer de kozijnen echt is een keer toe zijn aan vervanging kunststof kozijnen kopen in plaats van houten kozijnen. Kunststof kozijnen zijn aanzienlijk onderhoudsvriendelijk, maar hebben wel weer een iets andere uitstraling.