Een essentieel onderdeel van een bouwpakket voor een loods is ongetwijfeld de dakpanplaten. Maar wat zijn dat eigenlijk? Waar dienen ze voor en heb je verschillende soorten? Als je bezig bent met het plannen voor de bouw van een loods is antwoord op deze vragen ontzettend handig. Goede dakplaten bieden namelijk bescherming en zijn erg nuttig. Weet daarom wat je eraan hebt en wat het wat de dakpanplaten überhaupt inhouden. In dit artikel lees je wat dakpanplaten zijn.

De functie van dakpanplaten

Om maar met de deur in huis te vallen, de functie van dakpanplaten is precies hetzelfde als een normale dakpan. Namelijk, het afvoeren van regenwater. Goede dakplaten bieden goede bescherming voor je loods of woning en dat is niet anders met dakpanplaten.  Een dakpanplaat is zo ontworpen dat het op een echte dakpan lijkt terwijl dat het niks afdoet van de kwaliteit. Een dakplaat dient bij heftig weer zijn functie te kunnen behouden en goed vast te blijven zitten. Als je de dakpanplaat goed hebt gemonteerd hoort dit geen probleem te zijn. Een dakpanplaat is net als een normale dakplaat aflopend om het water goed naar beneden te begeleiden. Het mooie van dit product is dat het echt lijkt op dakpannen, wat ervoor zorgt dat je loods of woning een mooiere uitstraling heeft.

Hoe monteer je een dakpanplaat?

Het monteren van een dakpanplaat is een belangrijk onderdeel, aangezien dit wel in een keer goed moet gaan. Een slecht gemonteerde dakplaat is het laatste wat je wilt, het kan namelijk gaan lekken en dit moet je niet hebben. Daarom is het goed dat je weet hoe je een dakpanplaat monteert. Het beste kun je dakpanplaat schroeven gebruiken, die vaak bijgeleverd worden. Schroef de plaat vast op de daarvoor bestemde bevestigingspunten. Voor extra stevige bevestiging kun je ervoor kiezen om een nokstuk of profielband bij te bestellen.

De verschillende typen dakpanplaten

Net zoals dat je verschillende typen loodsen hebt, heb je ook verschillende dakpanplaten. Je hebt geïsoleerde dakpanplaten die over het algemeen beter isoleren, zoals de naam suggereert. Deze zijn om die reden beter geschikt voor woningen, het zorgt voor weinig tot geen condensatie en corrosie. Deze platen kun je vinden bij finish-profiles.nl. Daarnaast is er een grote flexibiliteit in afmetingen, dit is meteen ook een voordeel van dakpanplaten; ze zijn goed te gebruiken voor maatwerk. Zo zijn dakpanplaten voor bijna elk type dakconstructie wel te gebruiken. Daarnaast kun je kiezen voor coating en kun je de dikte zelf bepalen. Dit alles zorgt voor een mooie keuze aan dakpanplaten.