Je bent je woning aan het verbouwen of wilt simpel genoeg dat nieuwe fotolijstje ophangen. Voordat je het weet heb je door een leiding geboord. Wat nu? Geen paniek! Gelukkig zijn er een paar dingen die je zelf kunt doen om de schade zoveel mogelijk te beperken.

 

Sluit de leidingen af

Het beste wat je kunt doen als je door een leiding hebt geboord, is alle leidingen afsluiten! Als je een gasleiding hebt geraakt, dan brengt dit explosiegevaar met zich mee. Al helemaal als je open vuur zou gebruiken. Koolmonoxidevergiftiging ligt ook nog eens op de loer als je woning niet goed geventileerd wordt.

 

Heb je een waterleiding geraakt? Dit kan ernstige vochtschade aan uw woning veroorzaken. Zet nadat je de leidingen hebt afgesloten de kranen in huis aan. Dit is zodat je zeker weet dat er geen water in de leidingen achterblijft. Dit zou via de beschadiging in de muur kunnen trekken, wat voor nog meer schade zorgt.

 

Ervaren loodgieter

Het is vaak erg lastig om zelf een lekkende water – of gasleiding te repareren, al helemaal als het zich in de muur bevindt. Schakel daarom een ervaren loodgieter in! De muur zal waarschijnlijk open gehaald moeten worden om bij de leiding te kunnen komen. Ervaren loodgieters beschikken over de geschikte kennis en gereedschap om de kapotte leiding te repareren of vervangen. Doe het dan ook niet onnodig zelf!

 

Veel loodgieters hebben een spoeddienst, zodat je altijd hun hulp in kunt schakelen. Dit is erg fijn, al helemaal als je de waterleiding hebt afgesloten. Je kunt dan niet meer douchen en naar het toilet. De ervaren loodgieter maakt gebruik van een speciale leidingzoeker. Dit apparaat vertelt je precies waar in de wand geboord moet worden. Dit minimaliseert de kans dat er nog een leiding geraakt wordt tijdens de werkzaamheden.