Een membraanpomp wordt vaak gebruikt voor vloeistoffen waar geen olie bij in de buurt mag komen. In de membraanpomp zitten membranen die heen en weer bewegen. Je kan veel verschillende vloeistoffen hiermee verplaatsen. Een voordeel is dat het te gebruiken is in allerlei industrieën. De membraanpomp kan daarnaast ook gemakkelijk worden verplaatst. Lees hieronder wat je moet weten over een membraanpomp. 

De membraanpomp zelf 

De membraanpomp valt onder een de verdringerpomp. Een verdringerpomp verpompt bepaalde vloeistoffen. Dit kunnen hele neutrale vloeistoffen zijn, maar het kunnen ook meer agressieve vloeistoffen zijn. Verdringerpompen verplaatsen onder andere viskeuze producten. Een verdringerpomp kan bijvoorbeeld elektrisch of met lucht aangedreven worden. 

De membraanpomp valt dus zoals eerder vermeld onder een verdringerpomp. Dit betekent dat een membraanpomp dezelfde voordelen heeft. Je kan het voor veel verschillende vloeistoffen gebruiken. Een membraanpomp wordt vaak ingezet om gevaarlijke vloeistoffen te verplaatsen. Verder kan je bijvoorbeeld aan vuilwater denken. 

Er bestaan verschillende varianten van membraanpompen. Check daarom altijd eerst van tevoren welke soort van de membraanpomp je nodig hebt. Dit is afhankelijk van de soort vloeistof die je wil verpompen. Een membraanpomp kan gemaakt zijn van metaal of kunststof. Je kan altijd advies vragen bij gespecialiseerde bedrijven als je niet weet wat je moet aanschaffen. 

Hoe werkt een membraanpomp? 

In een membraanpomp wordt een bepaalde vloeistof verplaatst. Maar hoe werkt dit precies? Er zitten diverse pompkamers in een membraanpomp. Om de desbetreffende vloeistof te kunnen verplaatsen, worden deze pompkamers kleiner en groter gemaakt. Er zitten dus zuig- en perskleppen aan een membraanpomp. Deze worden afgesloten en opengezet waardoor er een doorstroom plaatsvindt in de pompkamers. Hierdoor ontstaat er een drukverhoging. Op deze manier blijft de vloeistof zich hopelijk zonder problemen verplaatsen. 

Onderhoud en reparatie 

Het is belangrijk dat een membraanpomp goed onderhouden wordt. Als je een membraanpomp uit het niets uitzet, kan het gevolg hiervan waterslag zijn. Onderhoud je membraanpomp daarom zo goed mogelijk. Zo is het belangrijk dat de overige lucht een manier heeft om weg te gaan. Zorg hier dus altijd voor. Hiernaast moet je een pomp langzaam uitzetten. 

Als een membraanpomp wel kapotgaat, is het belangrijk om het zo snel mogelijk te repareren. Helaas kan dit een duur grapje worden. Hier kan je natuurlijk iemand voor inschakelen die daar gespecialiseerd in is. Probeer problemen daarom altijd te voorkomen in plaats van er niet naar om te kijken. Dit kan echt zorgen voor lagere kosten.