Machines vormen de ruggengraat van elke maakindustrie. De fabriek kan veel soorten machines gebruiken zoals een schroefcompressor, verpakkingsmachine, snijmachine of boormachine. Alle soorten machines moeten goed worden onderhouden om hun levensduur te verlengen. Het onderhoudsproces kan de prestaties van de machine garanderen. De complexe machine vereist een geavanceerd onderhoudsproces. Het heeft ook bekwame en deskundige operators nodig om schoon te maken en te onderhouden. Dus, wat voor soort gereedschap heb je nodig voor het onderhoud van machines? De benodigde gereedschappen kunnen afhankelijk zijn van het type onderhoud dat je uitvoert. Over het algemeen zijn er drie onderhoudsmethoden die je moet uitvoeren: smeren, kalibreren en reinigen.

Smering om wrijving te verminderen

Het onderhoudsproces voor elke machine is verplicht. Mogelijk moet je een professioneel bedrijf zoals Kleinjan compressoren inhuren om je machine te inspecteren. Een van de meest essentiële onderhoudsprocessen die je moet doen, is smering. Elke machine heeft bewegende delen. Het smeerproces is dus cruciaal om de wrijving te minimaliseren. Zo voorkom je slijtage aan je machine. Je moet het smeermiddel peil regelmatig controleren om er zeker van te zijn dat de machine niet zonder smeermiddel komt te zitten. Raadpleeg de handleiding van de machine om het aanbevolen smeermiddel en de hoeveelheid te controleren. Houd er rekening mee dat te weinig smeermiddel overmatige wrijving kan veroorzaken. Integendeel, te veel smeermiddel kan lekkage veroorzaken. Verder moet je ervoor zorgen dat de samenstelling van het smeermiddel geschikt is voor de machine. Verschillende soorten smeermiddelen zijn spindelolie, hydraulische olie en vetten. Verkeerd smeermiddel kan oververhitting van je machine veroorzaken.

Kalibratie om de nauwkeurigheid te garanderen

Nadat je de machine hebt geïnstalleerd, wordt deze geleverd met de fabricagetoleranties. Helaas kan het, na een aantal jaren gebruikt te zijn, enige verplaatsing ervaren. Dit probleem kan worden veroorzaakt door onvermijdelijke slijtage, fouten van de gebruiker en langdurig gebruik. Om de precisie van de machine te garanderen, moet je de machine kalibreren. Het doel van kalibratie is ervoor te zorgen dat de machine werkt op basis van de specificaties van de fabrikant. Om de machine te kalibreren, hoef je alleen de verplaatsingsfout aan te passen. Bovendien kan de complexe machine een ingewikkeld kalibratieproces vereisen. Je moet dus een professionele technicus inhuren om dit probleem op te lossen.

Reiniging om de prestaties te verbeteren

Schoonmaken is het fundamentele onderhoudsproces. Effectieve en grondige reiniging kan de prestaties van de machine verbeteren. Slijp- en snijmachines kunnen veel spanen en stof produceren die in de machine komen. Het kan de werking van de machine verstoren. Het reinigingsproces vereist speciale gereedschappen en vaardigheden. Sommige delen van de machine kunnen mogelijk met een doek worden schoongemaakt. Het moeilijk bereikbare deel moet echter worden gereinigd met een luchtcompressor. Je moet de machine schoonmaken als deze is uitgeschakeld. Lees ook de onderhoudsvereisten en de reinigingsinstructies in de handleiding. Wanneer je aandacht besteedt aan het bovenstaande onderhoudsproces, gaat je machine langer mee. Bovendien kun je downtime vermijden die je productiviteit aantast. Bovendien kan het onderhoudsproces de veiligheid van je werknemer verbeteren.