Elk gebouw moet voorzien worden van verlichting. Denk aan een school of winkelpand. Zonder verlichting zie je natuurlijk niet zoveel. Om die reden is noodverlichting in gebouwen wettelijk verplicht. Stel je voor dat al het normale licht niet meer werkt door een storing. In dat geval heb je de noodverlichting waardoor iedereen het pand veilig kan verlaten. Wil je meer weten over het installeren van noodverlichting? Lees dan snel verder waar je op moet letten bij noodverlichting.
Soorten van noodverlichting
Voordat je noodverlichting gaat installeren, is het belangrijk dat je de juiste soort noodverlichting kiest. Noodverlichting kan je namelijk als verzamelnaam zien van de vier soorten noodverlichting die bestaan. Zo heb je vluchtwegverlichting dat bedoeld is om de vluchtwegen te verlichten. De naam zegt het natuurlijk al een beetje. Naast de vluchtwegverlichting heb je ook de vluchtwegaanduiding. Deze verlichting staat altijd aan om je te kunnen leiden naar de vluchtwegen.
De derde soort van noodverlichting is bedoeld om paniek van mensen te beperken. Dit wordt ook wel anti-paniekverlichting genoemd. De anti-paniekverlichting wordt gebruikt bij grotere ruimtes waar veel mensen aanwezig zijn. De laatste soort noodverlichting is verlichting van werkplekken met verhoogd risico. Een werkplek met verhoogd risico is bijvoorbeeld de keuken in een restaurant. Denk dus goed na over het doel van de noodverlichting.
Centraal of decentraal?
Naast de verschillende soorten verlichting is er ook een verschil tussen de centrale en decentrale noodverlichting. Centrale noodverlichtingsinstallatie houdt in dat er geen aparte voedingsbron en lader is. De centrale noodverlichting wordt in dat geval door vanuit één of meerdere centrale systemen gevoed. Centrale noodverlichting brengt wel veel werk met zich mee op het gebied van kabelinfrastructuur. Het is in ieder geval ook belangrijk om te kijken naar de voeding, want er zijn verschillende voedingen zoals een 24V voeding. Vraag desnoods om advies als je er niet uitkomt.
Er zit dus verschil tussen centrale of decentrale noodverlichting. Decentrale noodverlichting zit anders in elkaar. Bij decentrale noodverlichting zijn de accu en lader ingebouwd. Het fijne aan decentrale noodverlichting is dat de kabelinfrastructuur geen invloed heeft. Dit komt door die ingebouwde accu. Het is wel van belang dat je de decentrale noodverlichting goed controleert. Kijk dus van tevoren wat een betere optie voor jou is: centrale of decentrale noodverlichting.
Wet- en regelgeving rondom noodverlichting
Zoals eerder aangegeven, is noodverlichting wettelijk verplicht. Dit betekent dat er allerlei wet- en regelgeving bij komt kijken. Het is daarom heel belangrijk dat je deze wet- en regelgeving goed doorneemt zodat je weet waar je aan toe bent. Zo zijn onder andere de veiligheidsvoorschriften opgenomen in de Arbowet. De werkgever moet er natuurlijk voor zorgen dat zijn medewerkers veilig kunnen werken waardoor de noodverlichting verplicht is.
Hiernaast bestaat er ook het Bouwbesluit. Het Bouwbesluit ziet op allerlei zaken zoals de veiligheid en gezondheid. Hierin komt de noodverlichting ook terug. Het gebouw moet veilig zijn voor iedereen die naar binnengaat. Zonder verlichting is het niet veilig. Als laatste is de NEN-normering ook erg belangrijk. Daarin worden de normeringen voor de noodverlichting opgenomen.
Recent Comments