Na hard werken begint jouw eigen camper eindelijk vorm te krijgen. Het heeft even geduurd, maar het resultaat van het werk mag gezien worden. Om de basis compleet te maken, moet er echter nog wel iets belangrijks worden toegevoegd. Namelijk: het aanleggen van de elektra in de camper. Dat blijkt echter makkelijker gezegd dan gedaan.

De meeste mensen die zelf een camper bouwen, lopen tegen dit probleem aan. Er is online maar weinig concrete informatie te vinden. De berekeningen die te vinden zijn, zijn ook nog eens erg ingewikkeld om te doorgronden. Hier liepen de oprichters van https://camper-elektra.com/ ook tegenaan. Dit maakte dat zij op zoek gingen naar een manier om deze informatie helder te krijgen. Een helder overzicht van hoe je de elektra in de camper aansluit.

In dit artikel geven we je alvast enkele tips om je verder op weg te helpen.

Maak gebruik van een camper elektra schema

Het wordt al een stuk eenvoudiger als je er een handleiding bij kunt pakken tijdens het aanleggen van de elektriciteitsvoorziening. Maak daarom echt gebruik van een camper elektra schema. Zo ontdek je stap voor stap wat er nodig is om de elektriciteit aan te leggen en hoef je geen onnodige fouten te maken.

Houd er rekening mee dat al het begin moeilijk is, maar dat het in principe heel goed mogelijk is om de elektriciteit in de camper zelf aan te leggen. Met behulp van de juiste tips en instructies kom je al een heel eind.

Kom je er vervolgens nog steeds niet uit? Sluit je dan aan bij verschillende groepen op social media. Veel andere camperbezitters gingen je al voor in de aanleg van elektra. De kans is groot dat zij je verder kunnen helpen.

Bereken altijd eerst het energieverbruik

Voordat je de elektra aan kunt leggen, is het eerst belangrijk om te berekenen hoeveel energie er straks verbruikt gaat worden. Als je al eens eerder een camper hebt gehad, lukt het je waarschijnlijk goed om een inschatting te maken. Als dit je eerste is, dan wordt dit toch wel een stuk lastiger.

Dan is het belangrijk om de berekening zelf te maken. De gemakkelijkste manier om dit te doen is door het vermogen van alle elektronische apparaten in de camper op te zoeken. Vervolgens reken je deze om naar ampère. Nu je jouw energieverbruik weet, wordt het tijd om te bepalen hoe jouw elektra schema er precies uit moet komen te zien. Op basis hiervan weet je welke grootte huishoudaccu’s, zonnepanelen en lader je aan moet schaffen.

Waar leg je deze aan in de camper?

Maar waar in de camper wordt de elektriciteitsvoorziening geplaatst? Dit hangt in de praktijk heel erg af van de indeling van de camper. Het kan prettig zijn om een onzichtbaar plekje in de bus te gebruiken. Denk bijvoorbeeld ergens achterin of onder een stoel. Houd er wel rekening mee dat je eerst alles past voordat je alles aansluit. Zo weet je zeker of de ruimte geschikt is.