Ieder jaar weer, moet de brandweer een heel aantal keer uitrukken voor een schoorsteenbrand. Het is iets dat makkelijk kan worden voorkomen en toch nog vaak gebeurt. Het is van groot belang om regelmatig de schoorsteen te laten vegen en het is ook niet gek dat veel verzekeringen dit verplicht stellen voor hun klanten.

De schoorsteen vegen kan aangekoekt roet verwijderen bijvoorbeeld. Dit soort roet kan bij het stoken van de haard vlam vatten en zo kan er een brand ontstaan in de schoorsteen. Vaak door gebrekkig onderhoud blijft dit zitten en zeker als men niet alleen maar goed hout in de kachel gooit, kan die roet laag flink toenemen. Ook kunnen nestjes van vogels, of soms zelfs wespen nesten ervoor zorgen dat de schoorsteen niet meer goed doorloopt, waardoor er ook weer meer roet in de schoorsteen zal achterblijven. Door te vegen kunnen dit soort problemen ook worden gevonden en worden opgelost.

Maar ook een daklekkage kan roet in het eten gooien van de schoorsteen. Als er namelijk vocht door lekkage in de schoorsteen komt, kan dit voor vochtig hout zorgen. Aan vochtig hout kan roet makkelijk blijven plakken, waardoor er een soort teerachtig laagje kan ontstaan. Dit mengsel is erg brandbaar en het is dus belangrijk om dat te voorkomen.

Kijk bij het onderhouden van de schoorsteen dus niet alleen naar de schoorsteen zelf, maar naar het hele dak. Vaak hangen problemen samen. De overgang van schoorsteen naar dak is vaak een probleem bij lekkages en de lekkage kan weer een probleem zijn voor de schoorsteen. Het is dus goed om naast een jaarlijkse veegbeurt daar ook een dakinspectie bij te voegen. Zo kunnen alle problemen die met uw dak te maken hebben nog voor het te laat is worden opgelost en kunnen ze worden voorkomen voor er schade door komt.