In ons huidige leven en om ons heen is elektriciteit een drijfkracht die simpelweg niet meer weg te denken is. Denk hierbij aan alle elektrische apparaten die ons dagelijks leven in stand houden, een lange duur hebben of de centrale elementen die op grote schaal impact hebben op ons functioneren. Om deze apparaten en machines te installeren, draaiende te houden en bij te werken wanneer nodig zijn er effectieve elektrotechnische installaties nodig. Het vergt namelijk enig ontwerpwerk, berekenwerk en tekenwerk om een installatie goed te kunnen laten verlopen. Technisch inzicht is van groot belang bij het onderhouden van elektrotechnische installaties. Denk hierbij aan techniek op het gebied van energie, montage en natuurlijk stroom(voorzieningen). Dit artikel verkent de verschillende soorten installaties en welke installatiebedrijven hierbij relevant zijn.

De elektrotechnische installaties

In de wereld van elektrotechnische installaties kan er onderscheid gemaakt worden tussen verschillende facetten. Denk hierbij aan onder andere installaties voor licht-, kracht-, communicatie- en beveiligingsmateriaal. Daarnaast hebben deze installaties ook betrekking tot voedingssystemen en gebouwbeheersystemen bijvoorbeeld. Bij techniek op het gebied van energie zie je elektrotechnische installatie terug in de vorm van laag- en middenspanningsinstallaties, noodverlichting, bliksembeveiligingsinstallaties, aardings- en overspanningsinstallaties.

 

In huishoudens en bedrijfspanden kom je elektrische installaties tegen die vaak zijn verbonden aan een elektriciteitsnet. Het kan daarbij ook wel eens voorkomen dat er brand ontstaat als gevolg van het niet goed aangelegde installatie.

Wat voor installatiebedrijven zijn er?

Om de veiligheid van de elektrotechnische installaties te waarborgen, is het verstandig om deze installaties regelmatig na te laten kijken. Als eigenaar van een bedrijf of pand is dit zelfs verplicht door de wetgeving en/of de verzekering, om risico’s in de vorm van brand of letsel te voorkomen. Dit is meestal binnen een periode van 3 tot 6 jaar. Het inspecteren, beheren, onderhouden of uitvoeren van elektrotechnische installaties wordt meestal uitbesteed aan de daarvoor gespecialiseerde bedrijven. Zo zijn er in Nederland binnen de installatiebranche al duizenden bedrijven die de kennis, ervaring en techniek op het gebied van energie en elektrotechnische installaties hebben.