Zijn sommige kamers in je huis te warm of te koud? Wordt de ene verdieping van je huis veel warmer of koeler dan de andere? Vind je dat sommige ventilatieopeningen veel lucht blazen, terwijl andere nauwelijks lucht blazen? Het maakt niet uit hoe je je thermostaat instelt, lijkt het erop dat er altijd een (of meer) kamer(s) in je huis zijn die niet op de gewenste temperatuur lijken te komen.

Wat doet een buisventilator?

Een buisventilator 125mm of buisventilator 150mm kan helpen om meer van de verwarmde of gekoelde lucht die al in het kanaalwerk aanwezig is, naar de gewenste ruimte te brengen. Ventilatoren op of in de kanalen trekken deze geconditioneerde lucht de kamer in, waardoor het langer comfortabel blijft. En dit zal je energierekening ten goede komen. 

Ongelijke verwarming en koeling

Ongelijkmatige verwarming en koeling kan dus verholpen worden met een buisventilator. Maar het is altijd het beste om de oorzaak van het probleem aan te pakken. Hier zijn enkele van de typische dingen die kunnen bijdragen aan problemen met de luchtstroom:

  • verstopte luchtfilters,
  • ventilatieopeningen of kleppen die door meubels worden geblokkeerd of niet volledig worden geopend,
  • verstopte retour luchtroosters, scheuren/lekken in ramen en deuren,
  • een vuil ventilatorwiel en/of spoel,
  • lekken in de kanalen zelf als gevolg van afbladderende ducttape of gaten gemaakt door loodgieterswerk of knaagdieren.

 

Als geen van de bovenstaande dingen de oorzaak van het probleem is, moet je het probleem dus op een andere manier aanpakken.

Retourlucht als de grootste uitdaging 

Dit is de muffe lucht van de tweede of derde verdieping terug naar de circulatie brengen om te worden verwarmd of gekoeld en opnieuw te worden verdeeld. In deze gevallen is het toevoegen van retouren of het installeren van een thermostatisch geregeld zonesysteem de beste oplossing.

 

Het komt erop neer dat het ontbreken van een goede luchtstroom de efficiëntie van uw verwarmings- en airconditioning systeem drastisch vermindert. Een slechte luchtstroom vermindert de systeemprestaties, verhoogt de energierekening en verkort de levensduur van de apparatuur. Het is het beste om de oorzaak van het probleem te vinden en deze aan te pakken.